November 22, 2022

«ΚΑΝΕΝΑΣ Φόβος-ΚΑΝΕΝΑΣ Μόνος» : ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δράση (1-15 Νοεμβρίου 2022).

«ΚΑΝΕΝΑΣ Φόβος-ΚΑΝΕΝΑΣ Μόνος»

 

Ο σχολικός εκφοβισμός ως ένα πολυδιάστατο φαινόμενο, ανάλογα με τα μέσα που χρησιμοποιεί ο μαθητής – θύτης για να βλάψει το μαθητή – θύμα, εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους. Οι μορφές που λαμβάνει μπορεί να είναι είτε άμεσες, δηλαδή συμπεριφορές που περιλαμβάνουν διαπροσωπική επαφή θύτη και θύματος, είτε έμμεσες, χωρίς δηλαδή την προσωπική αντιπαράθεση θύτη και θύματος. Δεν υπάρχει ιεραρχία μεταξύ των διαφόρων μορφών, οπότε όλες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη με την ίδια σοβαρότητα και προσοχή και να αντιμετωπίζονται κατάλληλα. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημιούργησαν ακόμα ένα νέο χώρο για bullying, όπου επεκτάθηκε το εύρος του (cyber bullying).

 

Η πρόληψη και ο τερματισμός του bullying, αποτελεί δέσμευση ως προς τη ισόρροπη ανάπτυξη της κοινωνίας μας.

 

Στο πλαίσιο του θεσμού Solidarity Days η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Karan Creative Media, με υποστηρικτές το Ίδρυμα Λήδας, Νανάς, Σπύρου Δούκα  και την εταιρεία Mindset Cunsulting services και χορηγό επικοινωνίας την εφημερίδα «Πελοπόννησσος» διοργανώνουν τη δράση «ΚΑΝΕΝΑΣ Φόβος-ΚΑΝΕΝΑΣ Μόνος», με σκοπό την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση εφήβων – πολιτών για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού.

Η δράση πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 1 έως 15 Νοεμβρίου 2022 και συμμετείχαν πάνω από 60 μαθητές Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και μαθητές που βρίσκονται στη χώρα μας μέσω προγραμμάτων ανταλλαγής Erasmus, καθηγητές του 6ου και 14ου Γυμνάσιου Πατρών καθώς και γονείς-κηδεμόνες. Επίσης τη δράση υποστήριξε ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 14ου Γυμνάσιου Πατρών.

Στόχος της δράσης ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων, αναφορικά με την πρόληψη και το τερματισμό του bullying. Πιο συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία:

  • να ενημερωθούν για το πώς μπορούν να διαφυλάξουν τα προσωπικά τους δεδομένα στα social media καθώς και για τους κίνδυνους – ‘παγίδες΄ που κρύβουν.
  • να εκπαιδευτούν στο τρόπο δημιουργίας ενός επαγγελματικού βίντεο και την λήψη επαγγελματικών φωτογραφιών χρησιμοποιώντας το κινητό τους.
  • να ενημερωθούν για την πρόληψη σε θέματα βίας και σχολικού εκφοβισμού

 

 

 

Με την ολοκλήρωση της δράσης, οι συμμετέχοντες πέρασαν το δικό τους μήνυμα αναφορικά με τον εκφοβισμό και τις καταστάσεις που διανύουμε μέσω μικρών καλλιτεχνικών βίντεο με σκοπό να δημιουργηθεί μία ταινία μικρού μήκους.

 

Οι συμμετέχοντες έλαβαν ηλεκτρονικό εκπαιδευτικό το οποίο αφορά την πρόληψη και την ευαισθητοποίηση σε θέματα βίας και σχολικού εκφοβισμού.

 

 

 

 

 

 

 

Χαράλαμπος Μπονάνος, Αντιπεριφερειάρχης Π. Ε. Αχαΐας

 

«Είναι γεγονός ότι όλοι θυμόμαστε τις εποχές όταν κατά τα σχολικά μας χρόνια, γινόταν τα αθώα πειράγματα μεταξύ των μαθητών, χωρίς φθόνο και κακοήθεια. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι τα πειράγματα αυτά μετατράπηκαν σε αυτό που ονομάζεται bullying ή εκφοβισμός. Εκτός όμως της προαναφερθείσας διαπίστωσης, το κρισιμότερο είναι οι δράσεις προληπτικού χαρακτήρα από όλους τους συναρμόδιους και εμπλεκόμενους, για την καταπολέμηση του φαινομένου στοχεύοντας στην δημιουργία ενός υγιούς περιβάλλοντος για τα παιδιά μας και την εν γένει κοινωνική ευημερία. Χαιρετίζουμε ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δράσεις που στοχεύουν στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, ταυτόχρονα με ένα χαρακτήρα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης κυρίως των νέων συμπολιτών μας για την αντιμετώπιση του bullying.

 

Εξάλλου τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους και δεν μας αφήνουν πολλά περιθώρια για χάσιμο χρόνου. Στη χώρα μας, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες 1 στους 3 εφήβους έχει πέσει θύμα σχολικού και 1 στους 4 θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού ενώ δυστυχώς το 1/5 των παιδιών αυτών δεν αναφέρουν το γεγονός αυτό πουθενά. Στέλνουμε λοιπόν με ηχηρό τρόπο το μήνυμα «ΚΑΝΕΝΑΣ Φόβος – ΚΑΝΕΝΑΣ Μόνος» προσθέτοντας και παροτρύνοντας να μην διστάζει κανείς να αναφέρει και να καταγγέλλει αρμοδίως περιστατικά bullying και εκφοβισμού».

Κάραν Πρασσέρ, κινηματογραφηστής και εκπρόσωπος της Karan Creative Media

«Από μικρός στο σχολείο είχα και εγώ την επιθυμία να μάθω ανθρώπους του χώρου του κινηματογράφου, να μοιραστούν τις εμπειρίες τους. Χαίρομαι που μέσα από το πρόγραμμα αυτό μπόρεσα να μοιραστώ με νέα παιδιά τις εμπειρίες μου ως τώρα και να τους εμπνεύσω καλλιτεχνικά. Τα παιδιά μετά την παρουσίαση, δημιούργησαν δικά τους καλλιτεχνικά βίντεο που είχαν σχέση με το bullying ομαδικά. Τέτοιες δράσεις είναι καλό να γίνονται και να εμπνέουν νέους να ανακαλύψουν όχι μόνο τα θέλω τους αλλά και πολλά κοινωνικά φαινόμενα τα οποία σαν κοινωνία είμαστε υπεύθυνοι να τους ενημερώνουμε.  Στην δικιά μας πιστεύουμε  πως τα καταφέραμε»

 

Βασιλική – Βάνα Ντζελβέ,  μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος «Λήδας, Νανάς & Σπύρου Δούκα»

Διανύουμε μία εποχή που χαρακτηρίζεται από ένα μωσαϊκό κρίσεων. Μία από αυτές είναι ο εκφοβισμός και συγκεκριμένα ο σχολικός εκφοβισμός.  «Το «Ίδρυμα, Λήδας Νανάς και Σπύρου Δούκα», ανέκαθεν είχε ιδιαίτερα μεγάλη ευαισθησία σε θέματα που αφορούν τα παιδιά και την ομαλή ανάπτυξή τους./ συμμετέχει ενεργά και υποστηρίζει  πρωτοβουλίες για την ευημερία των πολιτών. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία μας χαροποιεί ιδιαίτερα και θεωρούμε αναγκαίο να πραγματοποιηθεί ξανά στο κοντινό μέλλον»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In this article:
Share on social media:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Related articles