December 13, 2022

Solidarity days: «Ζω, Δημιουργώ, Γιορτάζω»

«Ζω, Δημιουργώ, Γιορτάζω»: Μια χριστουγεννιάτικη γιορτή με την τρίτη ηλικία στο επίκεντρο!

Η δράση

Στο πλαίσιο του θεσμού Solidarity Days έλαβε χώρα τις προηγούμενες ημέρες η δράση «Ζω, Δημιουργώ, Γιορτάζω» με θέμα ««Η γέννηση του Ιησού – Ανακαλύπτοντας την αγιογραφία» . Σκοπός της δράσης ήταν η ψυχική, σωματική και πνευματική ενδυνάμωση των ηλικιωμένων της περιοχής μας. Διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Ίδρυμα Λήδας, Νανάς και Σπύρου Δούκα, με υποστηρικτές τον Κοινωνικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ), την εταιρεία Data Consultants και χορηγό επικοινωνίας την εφημερίδα «Πελοπόννησος».

Στο πλαίσιο της δράσης πραγματοποιήθηκαν 3 συναντήσεις: Στο Α’ ΚΑΠΗ Δ. Πατρέων (25/11) στο Β’ ΚΑΠΗ (1/12), καθώς και στο Γ’ ΚΑΠΗ Δ. Πατρέων (5/12). Οι συμμετέχοντες ανακάλυψαν τις «κρυφές» τους δυνατότητες και δημιούργησαν ένα συλλογικό έργο με την καθοδήγηση καταρτισμένων επαγγελματιών και καλλιτεχνών του χώρου της αγιογραφίας. Συγκεκριμένα, οι βασικές αρχές αγιογραφίας αναλύθηκαν από την Μαρία Ζαφειροπούλου, Δρ. Γεροντολόγο – Νομικό. Το συλλογικό έργο αποτελείται από 3 εικόνες αγιογραφίας, οι οποίες θα στολίσουν τους χώρους των ΚΑΠΗ της πόλης.

Στις 5/12 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με σκοπό την ενίσχυση του χριστουγεννιάτικου πνεύματος και του εορταστικού κλίματος. Η χορωδία «ΠΑΝΥΜΝΗΤΟΣ» απέδωσε χριστουγεννιάτικα τραγούδια και μελοποιημένους ψαλμούς, ανυπέρβλητους σε ομορφιά και νοημάτων ύμνους της Εκκλησίας μας.  Ακόμη, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη στο πλαίσιο υλοποίησης προηγούμενης δράσης αναφορικά με την Θρησκευτικότητα και Πνευματικότητα. Η εκδήλωση έκλεισε με προσφορά χριστουγεννιάτικων εδεσμάτων.

Τοποθετήσεις:

Χαράλαμπος Μπονάνος, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας

Σε λίγες μέρες πλησιάζει η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Τα Χριστούγεννα είναι η μεγάλη ευκαιρία στην ζωή μας να δείξουμε στην πράξη την κοινωνική μας αλληλεγγύη. Να δώσουμε και να πάρουμε αγάπη, να χαμηλώσουμε το βλέμμα και να σταθούμε δίπλα σε όλους τους μοναχικούς ανθρώπους, σε όλους εκείνους που δεν είχαν την τύχη  με το μέρος τους. Κυρίως η Τρίτη ηλικία τις γιορτινές αυτές μέρες έχει ανάγκη την παρουσία μας, την συντροφιά μας, την εκδήλωση της ευγνωμοσύνης για ότι μας έχουν προσφέρει. Σεβασμό και αγάπη σε όλους εκείνους που αφιέρωσαν αρκετό χρόνο από τη ζωή τους για να μας μεγαλώσουν. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχοντας στη δράση αυτή, σκοπό έχει να δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της και να συμβάλει στην φυσική και πνευματική ενδυνάμωση των ηλικιωμένων ανθρώπων, παράλληλα δε να δώσει την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά στην πνευματικότητα των ημερών. Οι μέρες αυτές των γιορτών είναι ευκαιρία για αναστοχασμό, να σκεφτούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι, νοιάστηκαν για μας, δίδαξαν αξίες και αρχές, διαμόρφωσαν χαρακτήρες και συνεπώς το λιγότερο τους οφείλουμε μια μεγάλη Χριστουγεννιάτικη αγκαλιά, που θα  γεμίσει τις ξεχωριστές αυτές μέρες με ζεστασιά, χαρά και ελπίδα. Καλά Χριστούγεννα σε όλους!!!

 

Πρώτο πρεσβύτερος Θεόδωρος Κωτσόπουλος, Εκπρόσωπος Ι. Μητρόπολης Πατρών

Παίρνω αφορμή από τις λέξεις που περιγράφουν τη δράση (ζω, δημιουργώ, γιορτάζω), οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για όλους μας, πόσο μάλλον για τους ηλικιωμένους. Θερμά συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία αυτή, ιδιαίτερα στα στελέχη που τη στήριξαν και την έφεραν εις πέρας. Τα στοιχεία της έρευνας είναι συγκλονιστικά και βοηθούν τόσο πνευματικά, όσο και επιστημονικά. Φαίνεται ότι για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και τις προκλήσεις της καθημερινότητας λέμε «ζω, δημιουργώ, γιορτάζω» αλλά ταυτόχρονα λέμε επίσης «πιστεύω, υπομένω, ελπίζω».

Θόδωρος Τουλγαρίδης, Πρόεδρος Κοινωνικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων

Η συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα σε δράσεις που σχετίζονται με συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Ο Κοινωνικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων, με εμφανή ή μη τρόπο, στέκεται αρωγός σε ζητήματα που απασχολούν τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού της περιοχής μας.

Γιώργος Κολοκυθάς, MSc Κοινωνικός Λειτουργός, Προϊστάμενος Τμ. Τρίτης Ηλικίας Κοινωνικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων κι υπεύθυνος Γ΄ΚΑΠΗ Πατρών

Το κλίμα αυτής της τριήμερης δράσης ήταν πολύ θερμό και όμορφο. Ευχαριστούμε την κα Ζαφειροπούλου και την ομάδα της για τον ενθουσιασμό τους. Ο Κοινωνικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων θα συνεχίσει να υλοποιεί όλο και περισσότερες δράσεις τέτοιας εμβέλειας, όπου ηλικιωμένοι από τα τρία ΚΑΠΗ της πόλης μας θα συνεργάζονται και θα δραστηριοποιούνται από κοινού.

Μαρία Ζαφειροπούλου, Founder co2gether, Δρ. Γεροντολόγος – Νομικός

Πρόκειται για τη δεύτερη δράση που συνεργαζόμαστε με τα ΚΑΠΗ του Δήμου Πατρέων, και σίγουρα η συνεργασία μας θα συνεχιστεί. Η έρευνα που παρουσιάσαμε αναδεικνύει την ανάγκη των ατόμων τρίτης ηλικίας για πνευματικότητα, καθώς και τη στενή σχέση της θρησκευτικότητας – τέχνης μέσω της αγιογραφίας.

Βασιλική Ντζελβέ, Ίδρυμα Λήδας, Νανάς και Σπύρου Δούκα

Με μεγάλη μας χαρά στηρίζουμε και αυτή την πρωτοβουλία, η οποία αγκαλιάζει την τρίτη ηλικία και αναδεικνύει τη σχέση μεταξύ της τέχνης, της πνευματικότητας και της θέλησης των ανθρώπων να αντιμετωπίζουν τα καθημερινά προβλήματα όσο καλύτερα γίνεται. Θερμά συγχαρητήρια στην ομάδα που οργάνωσε και υλοποίησε το θαυμάσιο αυτό τριήμερο. Ευχόμαστε σε όλους καλές γιορτές, με υγεία, χαμόγελα και αισιοδοξία!

Έρευνα για τη θρησκευτικότητα και την πνευματικότητα

Δρ. Ζαφειροπούλου Μαρία, Founder  Co2gether, Γεροντολόγος

Τσώκου Θεοδώρα, MSc Περιβαλλοντολόγος, Σύμβουλος Κοινωνικής Συνοχής Data Consultants

Γιώργος  Κολοκυθάς, MSc Κοινωνικός Λειτουργός, Προϊστάμενος Τμήματος Τρίτης Ηλικίας Κοινωνικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων κι υπεύθυνος στο Γ΄ΚΑΠΗ

Γριντέλας Ανδρέας, MSc Κοινωνικός Λειτουργός, Υπεύθυνος Α΄ ΚΑΠΗ Κοινωνικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων Σακελλαροπούλου Αργυρώ, MSc Κοινωνική Λειτουργός, Υπεύθυνη Β΄ ΚΑΠΗ  του  Κοινωνικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων

Τσουκαλοχωρίτου Πελαγία, Κοινωνική Λειτουργός, Τμήμα Τρίτης Ηλικίας  Α’, Β’ και Γ’ ΚΑΠΗ Κοινωνικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων

Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στις 5/12 στο Γ’ ΚΑΠΗ, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη στο πλαίσιο υλοποίησης προηγούμενης δράσης αναφορικά με την Θρησκευτικότητα και Πνευματικότητα. Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ μελών των τριών ΚΑΠΗ Πατρών (Φεβρουάριος – Μάιος 2022) και συμμετείχαν 178 άτομα. Σκοπός της έρευνας ήταν να εξετάσει την υποκειμενική ικανοποίηση από την ποιότητα ζωής, τη θρησκευτικότητα και την πνευματική εμπειρία σε ηλικιωμένους, ενώ παράλληλα εξετάζει τον ρόλο της οικογενειακής κατάστασης, της υγείας και της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης των ερωτωμένων.

 Μεταξύ των συμμετεχόντων της έρευνας, υπήρχαν ηλικιωμένα άτομα που παρακολούθησαν βασικές αρχές αγιογραφίες, φιλοτεχνώντας ένα συλλογικό έργο το οποίο στολίζει τα ΚΑΠΗ Πάτρας. Στα μαθήματα η παρουσία γεροντολόγου βοήθησε στην ανάπτυξη λεπτής κινητικότητας καθώς και στη νοητική ενδυνάμωση των συμμετεχόντων. Επίσης, οι ηλικιωμένοι είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις κρυφές τους δυνατότητες και να παρακολουθήσουν μαθήματα βυζαντινής μουσικής από καταρτισμένους επαγγελματίες και καλλιτέχνες του χώρου, οι οποίοι σχεδίασαν ένα πλήρες πρόγραμμα εκμάθησης για τρεις ημέρες. Η δομή των μαθημάτων ήταν η ακόλουθη:

  • Αγιογραφία:
    • Νοητική ενδυνάμωση: Προσευχή Αποστόλου Λουκά στην αρχή και στο τέλος των μαθημάτων, Προσευχή κατά τη διάρκεια των μαθημάτων κάθε 30 λεπτά, Ανάλυση συμβολισμού αγιογραφίας.
    • Σωματική ενδυνάμωση: Ανάπτυξη τεχνικών λεπτής κινητικότητας ηλικιωμένων.
  • Βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική:
    • Νοητική ενδυνάμωση: Αρχές βυζαντινής μουσικής, Ήχοι και φθόγγοι βυζαντινής μουσικής, Εκμάθηση εκκλησιαστικών ύμνων και παραδοσιακών ασμάτων.

Το 69% των ερωτώμενων είναι γυναίκες, ενώ παράλληλα το 33% των ατόμων ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 75-79 ετών. Οι μισοί (56%) περίπου ερωτώμενοι είναι παντρεμένοι και το 37% χήροι. Περισσότεροι (61%) από τους μισούς ερωτώμενους έχουν ολοκληρώσει το δημοτικό ενώ το συντριπτικό ποσοστό (93%) έχει παιδιά. Παρά το γεγονός ότι πάνω από τους μισούς ερωτώμενους (59%) αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας (Καρδιολογικά, Αναπνευστικά, Κινητικά, Ζάχαρο, Διαβήτη, Χοληστερίνη, Πίεση, Κατάθλιψη), το 84% των ατόμων απαντούν ότι έχουν ‘καλή’ ή ‘μέτρια’ υγεία και το 45% των ερωτώμενων αναφέρει ότι η ποιότητα ζωής τους είναι ‘καλή’.

Διάγραμμα 1. Απάντηση στην ερώτηση “Πόσο καλή είναι η υγεία σας;” (%).

Παρόλο που το 42% των ερωτώμενων απαντούν ότι ‘ποτέ’ ή ‘λίγες φορές τον χρόνο’ συμμετέχουν σε πνευματικές δραστηριότητες εκτός του εκκλησιασμού, περισσότεροι από 8 στους 10 (81%) αντλούν δύναμη από την  θρησκεία, γεγονός που αποδεικνύει την θρησκευτικότητά των συμμετεχόντων στην έρευνα.

Διάγραμμα 2. Από την ερώτηση “Εκτός από τον εκκλησιασμό κάθε πότε συμμετάσχετε σε άλλες πνευματικές δραστηριότητες;” (%).

Οι γυναίκες που συμμετέχουν στην συγκεκριμένη έρευνα, και συμφωνούν απόλυτα με την έκφραση ‘Βρίσκω δύναμη στην θρησκεία’ είναι αισθητά περισσότερες από το 22% των ανδρών οι οποίοι συμφωνούν λίγο. Το μεγαλύτερο ποσοστό (92%) των ερωτώμενων που συμφωνεί απόλυτα με την έκφραση ‘Βρίσκω δύναμη στην θρησκεία’ ηλικιακά βρίσκεται μεταξύ 70- 74 ετών καθώς και από 85 ετών και άνω (91%). Η οικογενειακή κατάσταση, το εκπαιδευτικό επίπεδο και ο παράγοντας «υγεία» δεν αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν αισθητά το πόσο δύναμη αντλεί κάποιος από τη θρησκεία.

Κατά τη διάρκεια του κορονοϊού το 40 % των ερωτώμενων αισθάνθηκαν περισσότερο μόνοι από πριν ενώ το 41% των ερωτώμενων ζουν μόνοι. Ανεξάρτητα με το εάν έχει κάποιος παιδιά ή όχι το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτώμενων αισθάνθηκαν περισσότερο μόνοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας από ότι πριν. Επίσης, περίπου 4 στους 10 ερωτώμενους (47%) που δεν μένουν μόνοι αισθάνθηκαν περισσότερο μόνοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας από ότι πριν.

Διάγραμμα 3. Αίσθηση μοναξιάς κατά την πανδημία, σε σχέση με πριν την εκδήλωση της πανδημίας (%).

Πάνω από τους μισούς (53%) συμμετέχοντες αισθάνθηκαν το μάθημα αγιογραφίας και ψαλτικής τόσο ως ευκαιρία για εκμάθηση και αναψυχή, όσο και για σύνδεση με τον Θεό.

Διάγραμμα 4. Αντίληψη των συμμετεχόντων για τα μαθήματα αγιογραφίας και ψαλτικής (%).

 

 

 

 

 

 

In this article:
Share on social media:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Related articles