September 20, 2023

Solidarity days: «Ταξιδεύοντας στην κοινωνική καινοτομία»

Δράσεις για την ενίσχυση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων των εθελοντών πολιτών της Δυτικής Ελλάδας. 

Η κοινωνική επιχειρηματικότητα σημειώνει ολοένα και μεγαλύτερη ανάπτυξη και οι νέες θεσμικές πρωτοβουλίες μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην εξάπλωση νέων εγχειρημάτων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας στην Ελλάδα. Οι πρωτοβουλίες των φορέων ΚΑΛΟ και των κοινωνικών επιχειρήσεων διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο σε ποικίλους τομείς (π.χ. κοινωνική ευημερία, άρση κοινωνικού αποκλεισμού, εργασιακή επανένταξη, άρση ανισοτήτων) και αφορούν μεγάλο εύρος κοινωνικών ομάδων. Τα άτομα που ασχολούνται με την κοινωνική επιχειρηματικότητα συνδέονται ενεργά με την τοπική κοινότητα, αναζητώντας πληροφορίες και εμπλέκοντας μέλη της κοινότητας στις δραστηριότητές τους.

Στόχος τους είναι να δημιουργήσουν μια αίσθηση του ανήκειν και να ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή διοργανώνοντας εκδηλώσεις, εργαστήρια και πρωτοβουλίες που προάγουν τη συμμετοχή της κοινότητας. Ενισχύοντας τη συνεργασία και τις κοινωνικές συνδέσεις, η κοινωνική επιχειρηματικότητα συμβάλλει στην ενίσχυση του ιστού της τοπικής κοινότητας. Ωστόσο, οι φορείς ΚΑΛΟ όπως και οι κλασσικές κερδοσκοπικές επιχειρήσεις οφείλουν να ακολουθούν συγκεκριμένες εργασιακές και διοικητικές διαδικασίες για την βιώσιμη και μακροχρόνια λειτουργία τους.

Η διαχείριση των ανθρωπίνων συναισθημάτων σε δύσκολες και πρωτόγνωρες καταστάσεις και η αλληλεπίδραση τόσο με συναδέλφους αλλά και γενικότερα με το κοινωνικό σύνολο συνεισφέρει στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων, στην κοινωνική ενσωμάτωσή τους αλλά και την υποστήριξη της ψυχικής του υγείας. Ειδικότερα, για τα άτομα που ασχολούνται με τον εθελοντισμό, για τυπικούς και άτυπους φροντιστές ατόμων, αλλά και για εργαζόμενους ή μη πολίτες, η σωστή αντιμετώπιση και η αλληλεπίδραση με τους συνανθρώπους τους είναι καίριας σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική τους ενδυνάμωση και η ανάγκη για την εκμάθηση πρακτικών βέλτιστης συμπεριφοράς γίνεται όλο και πιο έντονη.

Στο πλαίσιο του θεσμού Solidarity Days διεξήχθη μια ολοκληρωμένη δράση που αφορούσε τη διοργάνωση εκπαιδευτικού σεμιναρίου φωνητικής και ανάπτυξης επικοινωνιακών δεξιοτήτων, η οποία απευθυνόταν σε όλους τους πολίτες που ανήκουν εθελοντικά σε άτυπες κοινωνικές ομάδες, σε πολίτες που επιθυμούν να ενταχθούν στην κοινωνική επιχειρηματικότητα αλλά και σε φορείς Κ.Α.Λ.Ο με στόχο την ενδυνάμωση των πολιτών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που ασχολούνται με την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Η δράση διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το «Ίδρυμα Λήδας, Νανάς και Σπύρου Δούκα», με υποστηρικτές την εταιρεία «DATA CONSULTANTS» και τον Πολυχώρο κοινωνικής καινοτομίας «Co2gether» και χορηγό επικοινωνίας την εφημερίδα «Πελοπόννησος» και το «Pelop.gr».

Σκοπός της δράσης «Ταξιδεύοντας στην κοινωνική καινοτομία» αποτέλεσε η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των συμμετεχόντων και η αντιμετώπιση των προκλήσεων στην κοινωνία.

Η δράση πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 25/09 στον Πολυχώρο κοινωνικής καινοτομίας «Co2gether» (Κολοκοτρώνη 65, Πάτρα).

In this article:
Share on social media:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Related articles