September 1, 2021

«Μεγαλώνω δημιουργικά» 3ήμερο πρόγραμμα μύησης στην ψαλτική και την αγιογραφία

Μεγαλώνω Δημιουργικά


3ήμερο πρόγραμμα εκμάθησης ψαλτικής και αγιογραφίας

Στο πλαίσιο του θεσμού Solidarity Days θα διεξαχθεί ένας ολοκληρωμένος κύκλος μαθημάτων με βιωματικό και συμμετοχικό χαρακτήρα για άτομα της τρίτης ηλικίας, με διοργανωτές την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Ίδρυμα Λήδας Νανάς και Σπύρου Δούκα, υποστηρικτές τον Κοινωνικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων (Κ.Ο.ΔΗ.Π.) και την εταιρεία BORROW my BRAIN ενώ παράλληλα χορηγός επικοινωνίας είναι η εφημερίδα «Πελοπόννησος».

Σκοπός της δράσης «Μεγαλώνω Δημιουργικά» αποτελεί η ψυχική, σωματική και πνευματική ενδυνάμωση των ηλικιωμένων. Η δράση θα πραγματοποιηθεί στο Γ΄Κ.Α.Π.Η. (Αιδηψού 2, Ζαρουχλείκα) του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου, την Τρίτη 01 Μαρτίου και την Πέμπτη 10 Μαρτίου στις 9.00 π.μ. Για τη διεξαγωγή των αναφερόμενων δραστηριοτήτων θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κατά του covid-19.

“Ανακαλύπτοντας τη βυζαντινή μουσική και την αγιογραφία”

Oι ηλικιωμένοι θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις κρυφές τους δυνατότητες και να παρακολουθήσουν μαθήματα βυζαντινής μουσικής αλλά και αγιογραφίας από καταρτισμένους επαγγελματίες και καλλιτέχνες του χώρου, οι οποίοι θα σχεδιάσουν ένα πλήρες πρόγραμμα εκμάθησης για τρεις ημέρες.

Αρχικά, τα μαθήματα βυζαντινής μουσικής / ψαλτικής θα διεξαχθούν την μαέστρο Βυζαντινής Χορωδίας «ΠΑΝΥΜΝΗΤΟΣ» και θα περιλαμβάνουν την εκμάθηση ενός ψαλμού και σε ευρύτερο επίπεδο την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους στην τέχνη της ψαλτικής. Παράλληλα, τα μαθήματα αγιογραφίας θα υποστηριχθούν από πιστοποιημένη και έμπειρη δασκάλα, μέσω των οποίων οι ηλικιωμένοι θα έχουν την ευκαιρία διδαχθούν τις  βασικές αρχές της τέχνης και να ζωγραφίσουν συλλογικά μία εικόνα αγιογραφίας σε καμβά μεγάλου μεγέθους. Στους συμμετέχοντες θα παρέχονται όλα τα απαραίτητα υλικά (σκόνες αγιογραφίας, πινέλα κ.α.) για τη δημιουργία του εν λόγω εικαστικού.

Την τελευταία ημέρα των μαθημάτων (τρίτη ημέρα) οι συμμετέχοντες θα ολοκληρώσουν το συλλογικό έργο – αγιογραφία το οποίο θα στολίσει τον εσωτερικό χώρο της δημοτικής δομής. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες θα ψάλουν μαζί με τη μαέστρο και τα υπόλοιπα μέλη της Βυζαντινής Χορωδίας τον ύμνο που διδάχθηκαν. Στο κλείσιμο του προγράμματος, οι ηλικιωμένοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την Βυζαντινή Χορωδία, η οποία θα αποδώσει μελοποιημένους ψαλμούς, ανυπέρβλητους σε ομορφιά και νοημάτων ύμνους της Εκκλησίας μας.

Για περισσότερες πληροφορίες μεταβείτε στην ιστοσελίδα: https://www.solidaritydays.gr/megalonodimiourgika 

In this article:
Share on social media:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Related articles